Адміністративно-правове регулювання надання електронних послуг у сфері соціального захисту: стан та перспективи розвитку - Христинченко, Надія (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена комплексному дослідженню адміністративно-правових засад надання електронних послуг у сфері соціального захисту населення України в контексті цифровізації публічного адміністрування. Проаналізовано сучасний стан нормативно-правового регулювання електронних адміністративних послуг соціального характеру, виявлено прогалини та суперечності у чинному законодавстві, що перешкоджають ефективній реалізації конституційного права громадян на соціальний захист через цифрові канали комунікації з органами публічної влади. Досліджено міжнародний досвід правового забезпечення електронних соціальних послуг, зокрема практику країн Європейського Союзу щодо імплементації принципів цифрового єдиного ринку у сфері соціального захисту. Проведено порівняльно-правовий аналіз законодавства України та стандартів ЄС у контексті вимог Регламенту eIDAS щодо електронної ідентифікації та довірчих послуг, Директиви про надання цифрових послуг (Single Digital Gateway), а також рекомендацій щодо забезпечення доступності електронних послуг для вразливих категорій населення. Встановлено, що європейська модель базується на принципах інтероперабельності, проактивного надання послуг та автоматизованого прийняття адміністративних рішень у соціальній сфері, що суттєво відрізняється від фрагментарного підходу, який переважає в Україні. Запропоновано концептуальні напрями вдосконалення адміністративно-правового регулювання електронних послуг у сфері соціального захисту, що включають: прийняття спеціалізованого законодавчого акта про цифрові соціальні послуги, який би визначав особливості адміністративних процедур у соціальній сфері в електронній формі; створення єдиної інтегрованої інформаційної системи соціального захисту з забезпеченням міжвідомчої електронної взаємодії між Пенсійним фондом, органами соціального захисту, центрами зайнятості та іншими суб’єктами надання соціальних послуг; розробку стандартів доступності електронних соціальних послуг для осіб з обмеженими можливостями відповідно до вимог Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). Результати дослідження мають практичне значення для законотворчої діяльності та вдосконалення адміністративної практики органів соціального захисту.