Інноваційні освітні технології: європейський досвід, особливості впровадження в підготовку науково-педагогічних працівників України - Вишник, Ольга Олександрівна; Лавренко, Світлана Олександрівна; Поліщук, Олена Анатоліївна; Примиська, Світлана Олексіївна (Академічні візії, 2023)
Статтю присвячено питанням інноваційних освітніх технологій. Метою дослідження є вивчення європейського досвіду їх застосування у підготовці науково-педагогічних працівників та особливості його впровадження в Україні. Для цього було проаналізовано практику окремих європейських країн. Зазначено, що в Україні сьогодні відкриваються нові можливості для того, аби вдосконалити систему підготовки вчителів на базі українських надбань та усталених європейських традицій. Це, з одного боку, дасть змогу врахувати українські реалії, а з іншого – втілити кращі досягнення зарубіжних країн. Таке поєднання конструктивних ідей вітчизняного та інноваційного зарубіжного досвіду сприятиме вихованню педагогів інноваційного спрямування. Головною особливістю підготовки майбутніх педагогів у країнах ЄС є широке застосування сучасних мультимедійних технологій та прагнення до гуманізації, до особистості, до багатомірності світу. У статті наголошено, що нині у світі відбувається побудова некласичної освіти. Встановлено, що основними інтерактивними методами, формами та засобами підготовки майбутніх педагогів є: бінарна лекція, брифінг, вебінар, відео-конференція, відео-лекція, віртуальна консультація, віртуальний урок, слайд-лекція, комп’ютерні тести. Активною формою навчання фахівців стали різноманітні заняття зі слайд-технологіями. Також звернено увагу на те, що для сприяння підготовці науково-педагогічних кадрів в Європі створюються спеціальні центри з розробки відповідних програм. Проведене дослідження дало змогу узагальнити позитивний досвід підготовки науково-педагогічних працівників у країнах ЄС, що уможливить використати його для впровадження в підготовку науково-педагогічних працівників України.