Сучасні тенденції оцінювання навчальних досягнень учнів - Кривонос, Мирослава (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню процесу оцінювання як невід’ємної складової освітнього процесу. Зосереджено увагу на розмежуванні понять «оцінка» та «оцінювання», наголошуючи, що оцінювання не обмежується лише виставленням балів, а є багатогранним процесом, спрямованим на підтримку навчання, розвиток учнів та вдосконалення педагогічної діяльності. В статті розкрито функції оцінювання – перевіряючу, навчальну, діагностувальну, корекційну, мотиваційну, виховну, розвивальну та прогностичну, що в комплексі забезпечують ефективність освітнього процесу. Розглянуто критерії оцінювання, а також сучасні вимоги до об’єктивності, прозорості та етичності педагогічного оцінювання. Проаналізовано традиційні (усні, письмові, тестові, практичні) та інноваційні (проєктна діяльність, портфоліо, кейс-метод, само- та взаємооцінювання, гейміфікація) методи оцінювання, визначено їх переваги й недоліки. Значну увагу приділено цифровим інструментам оцінювання, що сприяють інтерактивності та персоналізації освітнього процесу. Ключові слова: оцінювання, оцінка, формувальне оцінювання, підсумкове оцінювання, критерії оцінювання, методи оцінювання, НУШ, інструменти оцінювання, цифрові інструменти.