Принципи акмеологічного підходу у забезпеченні ефективності управління системою професійної підготовки педагога - Кучинська, Ірина Олексіївна; Чайковський, Павло Олегович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті порушено проблеми сутності та особливостей акмеологічного підходу до формування професійної компетентності майбутнього педагога, виокремлено ключові позиції, які стосуються як організації освітнього процесу в системі інституційної освіти, так і професійного саморозвитку в умовах неформальної, інформальної. Акцентується увага на тому, що акмеологічний підхід за своєю суттю є надпредметним і стосується всіх навчальних дисциплін, формуючи у студентів адекватну ціннісно-мотиваційну основу. Доводиться важливість управління освітньою діяльністю на основі акмеологічного підходу, а також інтеграції управління та самоуправління у зазначеному контексті. На основі теоретико-практичного аналізу сутності та практичних засад реалізації акмеологічного підходу визначено принципи, які забезпечують ефективність освітнього процесу в системі професійної підготовки майбутнього фахівця. Ключові слова: професійна компетентність; освітні стандарти; особистісна зорієнтованість; інтеграція; суб’єктність.