Організаційно-педагогічні умови забезпечення фундаментальної професійної підготовки соціальних працівників у закладах вищої освіти - Чорноштан, Євгеній Валерійович (Академічні візії, 2024)
Анотація. У статті проаналізовано сучасні наукові підходи до визначення організаційно педагогічних умов забезпечення фундаментальної професійної підготовки майбутніх соціальних працівників у системі вищої освіти. Визначено, що фундаменталізація професійної освіти є стратегічним напрямом її модернізації, спрямованим на формування цілісної системи знань, умінь і ціннісних орієнтацій, які забезпечують професійну мобільність і здатність до діяльності в умовах соціальних трансформацій. З’ясовано, що поняття «організаційно педагогічні умови» охоплює комплекс внутрішніх і зовнішніх чинників, які, будучи спеціально створеними в межах освітнього процесу, забезпечують його результативність, структурну впорядкованість і системність. Розглянуто сутнісні характеристики педагогічних і організаційних умов у контексті їх взаємозв’язку та впливу на якість підготовки фахівців соціальної сфери. Охарактеризовано п’ять ключових організаційно педагогічних умов фундаментальної підготовки: оновлення та інтеграцію змісту освіти на міждисциплінарній основі, розвиток кадрового потенціалу, впровадження інноваційних технологій навчання, організацію самостійної й дослідницької діяльності студентів, формування мотиваційно ціннісного освітнього середовища. Доведено, що їх взаємодія забезпечує цілісність педагогічного процесу, сприяє формуванню професійної зрілості, когнітивної автономності та аналітичного мислення майбутніх соціальних працівників. У результаті теоретико методологічного аналізу сформовано висновки щодо необхідності системного підходу до реалізації зазначених умов як детермінант підвищення якості освітнього процесу у вищій школі. Перспективу подальших досліджень вбачено в розробленні структурно функціональної моделі впровадження організаційно педагогічних умов фундаментальної професійної підготовки соціальних працівників і проведенні емпіричної перевірки її ефективності.