Облігації державних позик як інструмент регулювання боргової політики на фондовому ринку України - Штулер, Ірина Юріївна; Татар, Марина Сергіївна (Академічні візії, 2024)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню облігацій державних позик як інструменту регулювання боргової політики на фондовому ринку. Одним із ключових елементів механізму формування та регулювання державного боргу виступають облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик, які визначають структуру, обсяг і динаміку боргових зобов’язань держави. У статті досліджено механізм впливу облігацій внутрішньої та зовнішньої державної позики на формування та структуру державного боргу. Розкрито сутність облігацій державної позики як ключового інструменту фінансування бюджетного дефіциту та управління борговим навантаженням держави. Проведено аналіз впливу випуску облігацій внутрішньої державної позики на збільшення внутрішнього боргу, зміну структури зобов’язань, а також їхніх економічних та фінансових наслідків для внутрішнього ринку. У статті авторами окреслено основні ризики, пов’язані з домінуванням зовнішніх позик, зокрема валютні та рефінансувальні, а також переваги розвитку ринку внутрішніх облігацій державної позики як чинника зміцнення національної фінансової системи. На основі узагальнення наукових підходів та статистичних даних запропоновано напрями вдосконалення боргової політики України шляхом оптимізації співвідношення внутрішніх і зовнішніх зобов’язань та зниження вартості обслуговування державного боргу. Також автори звертають увагу на те, що випуск облігацій внутрішньої та зовнішньої державної позики є ключовим механізмом формування та структурного коригування державного боргу. Облігації внутрішньої державної позики спрямовані на збільшення внутрішнього боргу та забезпечують розвиток внутрішнього ринку цінних паперів, водночас вони можуть створювати додатковий тиск на внутрішні фінансові ресурси та впливати на рівень процентних ставок. Облігації зовнішньої державної позики, навпаки, сприяють збільшенню зовнішнього боргу, формують залежність держави від умов міжнародних фінансових ринків, підвищують валютні та рефінансувальні ризики, але забезпечують доступ до значних обсягів ресурсів часто за більш вигідними умовами запозичень. Ключові слова: інновації, боргова політика, ефективність управління державним боргом, облігації внутрішньої державної позики, облігації зовнішньої державної позики, механізм впливу, ринок цінних паперів.