Оптимізація структури державних запозичень у системі управління активами на фондовому ринку - Штулер, Ірина Юріївна; Татар, Марина Сергіївна (Академічні візії, 2024)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню оптимізації державних запозичень у системі управління активами на фондовому ринку. У статті авторами розглянуто вплив облігацій зовнішньої державної позики на збільшення зовнішнього боргу, валютний ризик та залежність держави від міжнародних фінансових ринків. Досліджено механізм впливу облігацій державних позик на структуру державного боргу та визначено шляхи підвищення ефективності управління державними запозиченнями у системі управління активами на фондовому ринку. Проаналізовано динаміку державного боргу України, частку внутрішніх та зовнішніх запозичень, а також ключові проблеми і ризики боргової політики. Запропоновано напрями підвищення ефективності управління державним боргом через оптимізацію структури випусків облігацій. Також авторами проаналізовано наукові підходи до оптимізації боргової політики, охарактеризовано основні параметри облігацій внутрішньої та зовнішньої державної позики, їхній вплив на валютну, строкову та процентну структуру державного боргу. На основі порівняльного аналізу сформульовано напрями підвищення ефективності управління боргом через ринок цінних паперів, зокрема оптимізацію структури запозичень, розвиток внутрішнього ринку державних цінних паперів, балансування валютної структури боргу та підвищення прозорості комунікацій з інвесторами. Автори доводять, що ефективна боргова політика потребує комплексного підходу, який забезпечує баланс між внутрішніми та зовнішніми запозиченнями, мінімізацію валютних ризиків, контроль витрат на обслуговування боргу та стале функціонування ринку державних цінних паперів. Перспективи подальших досліджень пов’язані з моделюванням оптимальної структури державного боргу та оцінкою його впливу на макроекономічну стабільність. Ключові слова: боргова політика, ефективність управління державним боргом, облігації внутрішньої державної позики, облігації зовнішньої державної позики, механізм впливу, ринок цінних паперів, структура державного боргу.