Педагогічний потенціал гімнастики у системі фізичного виховання школярів - Кружило, Галина Григорівна; Бубела, Олег Юліанович; Корнілова, Наталія Юріївна; Захарова, Олена Миколаївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розкрито багатовимірний педагогічний потенціал гімнастики як інтегрального засобу фізичного виховання школярів у контексті сучасних освітніх реформ та реалізації концепції Нової української школи. Визначено оздоровчу, освітню, виховну та соціально-ціннісну функції гімнастичних вправ, спрямованих на гармонійний розвиток фізичних якостей, формування правильної постави, розвиток координації, сили, гнучкості, витривалості та спритності. Обґрунтовано роль гімнастики у становленні рухової культури та формуванні ключових компетентностей особистості школяра, зокрема дисциплінованості, самоконтролю, організованості, вольової стійкості, колективізму та відповідальності. Проаналізовано сучасні тенденції та проблеми впровадження гімнастики у шкільну практику – зокрема, вплив гіподинамії, недостатню матеріально-технічну базу, обмеженість навчального часу, потребу в оновленні методичних підходів та використанні цифрових ресурсів. Представлено методичні рекомендації щодо адаптації гімнастичних програм для різних вікових груп, систематизації навчального матеріалу, забезпечення безпеки занять, індивідуалізації навантаження та формування позитивної мотивації учнів до рухової активності. У статті доведено, що гімнастика виступає універсальним педагогічним інструментом розвитку фізичного, психічного та морального потенціалу особистості, сприяє формуванню здоров’язбережувальної компетентності, підтримує психоемоційну рівновагу, знижує рівень тривожності та підвищує самооцінку школярів. Підкреслено значення творчих, ігрових і змагальних форм занять, інтеграції гімнастичних елементів з іншими видами рухової діяльності, використання відеоаналізу й інтерактивних засобів навчання. Узагальнено, що педагогічний потенціал гімнастики реалізується через поєднання класичних і сучасних методів навчання, професійну компетентність учителя, його здатність створювати позитивну емоційну атмосферу, стимулювати інтерес до фізичної активності й виховувати ціннісне ставлення до здоров’я. Ключові слова: гімнастика, фізичне виховання школярів, виховний потенціал, оздоровчий ефект, методика навчання, рухова культура.