Інформаційні системи з використанням штучного інтелекту для прогнозування сценаріїв управління цифровою спадщиною - Трач, Владислава Ігорівна (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження сучасних підходів до впровадження алгоритмів штучного інтелекту (далі – ШІ) в процеси управління цифровим спадком, що охоплює криптоактиви, NFT, електронні гаманці, цифрові профілі, хмарні сховища та інші види віртуальних ресурсів. У роботі проаналізовано потенціал ШІ для автоматизації, ідентифікації, моніторингу та прогнозування сценаріїв управління цифровими активами спадкоємців у контексті розвитку цифрової економіки та трансформації правового простору. Під час дослідження застосовано системний, аналітичний та порівняльний підходи, що дозволило всебічно розглянути можливості інтеграції технологій машинного навчання, глибинних нейронних мереж і систем прогнозної аналітики у сферу цифрової спадщини. Розкрито потенціал використання ШІ для розробки алгоритмів автоматичного виявлення цифрових активів померлих користувачів, перевірки їхньої автентичності, формування рекомендацій щодо оптимального розподілу цифрових ресурсів між спадкоємцями та забезпечення їхньої безпеки в кіберпросторі. Особливу увагу приділено створенню концептуальної моделі інтелектуальної системи управління цифровим спадком, яка дозволяє здійснювати адаптивне прогнозування сценаріїв доступу до цифрових активів, оцінку їхньої вартості та ризиків, а також інтеграцію з національними реєстрами та блокчейн-мережами для забезпечення правової визначеності в спадкових процесах. На підставі аналізу наукових праць 2022–2025 років визначено основні тенденції розвитку ШІ у сфері цифрової спадщини: застосування технологій розпізнавання особи та біометричної аутентифікації для доступу до спадкових акаунтів, використання смартконтрактів для автоматичного виконання спадкових волевиявлень, а також створення «цифрових виконавців заповіту» (digital executors) на основі агентів ШІ. Виявлено низку етичних і правових викликів, пов’язаних із довірою до автономних систем прийняття рішень, забезпеченням конфіденційності даних та необхідністю розробки правових стандартів цифрового спадку в Україні. Результати дослідження підтверджують, що ефективне впровадження ШІ в управління цифровою спадщиною потребує міждисциплінарного підходу, який поєднує технологічні інновації, правове регулювання, стандарти кібербезпеки та цифрову етику. У перспективі розвиток таких систем відкриває можливості для створення національних платформ інтелектуального управління цифровими активами спадкоємців і формування алгоритмів прогнозування сценаріїв цифрової трансформації спадкових правовідносин.