Застосування блокчейн-технологій для безпечних транзакцій в електронному бізнесі - Мерінова, Світлана Володимирівна; Гуральник, Артем Борисович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті акцентовано увагу на ролі блокчейн-технологій як ключового інструменту забезпечення безпеки транзакцій в електронному бізнесі. Досліджено сутність і принципи функціонування блокчейну, його еволюцію від криптовалютних платформ до інтегрованих систем корпоративного управління. Проаналізовано сучасні наукові публікації та практичний досвід застосування блокчейн-рішень у світі та в Україні, зокрема в умовах воєнного стану. Виявлено основні переваги технології, серед яких — прозорість, незмінність даних і зниження ризику шахрайства, а також окреслено бар’єри впровадження, зокрема нормативні, фінансові та кадрові. На основі власного емпіричного опитування серед представників малого та середнього бізнесу України доведено, що рівень готовності до інтеграції блокчейну корелює з цифровою зрілістю підприємства. Обґрунтовано, що блокчейн стає системоутворювальним чинником розвитку цифрової економіки та формування культури довіри між бізнесом, державою і споживачами. Ключові слова: блокчейн, електронний бізнес, безпечні транзакції, цифрова економіка, децентралізація, фінтех, смарт-контракти, воєнний стан, довіра, інновації.