Використання методу суперсерій для розвитку сили із застосуванням силових тренажерів на етапі спеціалізованої базової підготовки волейболістів - Маханьов, Олексій Леонідович; Король, Світлана Анатольївна; Стасюк, Роман Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розкрито особливості використання методу суперсерій у силовій підготовці юних волейболістів на етапі спеціалізованої базової підготовки. Обґрунтовано доцільність впровадження суперсерійного підходу як ефективного засобу цілеспрямованого розвитку сили, витривалості, координації та швидкісних якостей у спортсменів віком 16–18 років. Показано, що поєднання силових вправ на тренажерах у форматі суперсерій сприяє підвищенню інтенсивності навантажень без порушення принципів відновлення, що є важливим у юнацькому спорті. Мета дослідження – експериментально обґрунтувати вплив методу суперсерій на рівень фізичної підготовленості волейболістів 16–18 років та визначити доцільність його використання. Методи. У дослідженні використано комплекс методів: аналіз науково-методичної літератури, педагогічне тестування фізичної підготовленості, експеримент із двома групами (контрольною та експериментальною), впровадження програми тренувань із застосуванням суперсерій на тренажерах, а також методи математичної статистики для оцінки достовірності отриманих результатів. Результати. За підсумками експерименту встановлено статистично достовірне покращення всіх ключових показників фізичної підготовленості в експериментальній групі, що тренувалася за методом суперсерій. Відзначено зростання м’язової сили, вибухової потужності, гнучкості, швидкості та координації рухів порівняно з контрольною групою, яка працювала за традиційною програмою. Зафіксована висока ефективність суперсерійного підходу в умовах обмеженого часу тренування та без використання складного обладнання. Висновки. Застосування методу суперсерій у тренажерному залі є ефективним засобом комплексного розвитку фізичних якостей юних волейболістів. Такий підхід може бути рекомендований для впровадження в практику підготовки спортсменів ігрових видів спорту, зокрема у вікових групах із високими вимогами до фізичної витривалості, сили та рухової координації. Ключові слова: волейбол, метод суперсерій, силова підготовка, тренажерний зал, фізична підготовленість, спеціалізована базова підготовка.