Удосконалення практики викладання міжкультурної комунікації в університетах - Пришляк, О.; Джаммал, М.; Мушеану, Е.; Оленчук, П. (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття досліджує інноваційні стратегії викладання міжкультурної комунікації у закладах вищої освіти шляхом порівняльного аналізу трьох університетів: Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (Україна), Румуно-Американського університету (Бухарест, Румунія) та Британського університету в Дубаї (ОАЕ). У дослідженні розглядаються сучасні педагогічні практики, спрямовані на врахування культурного різноманіття студентів і розвиток міжкультурної компетентності та глобальної обізнаності. Серед основних підходів — практико-орієнтоване навчання (рольові ігри, симуляції, кейс-стаді); використання цифрових технологій (віртуальні обміни, інструменти цифрової співпраці, мультимедійні ресурси); міждисциплінарна інтеграція (освіта, бізнес, соціальні науки); а також рефлексивні практики, що сприяють розвитку критичного мислення, зворотного зв’язку та міжкультурного діалогу. Порівняльний аналіз виявив суттєві інституційні та контекстуальні відмінності: ТНПУ акцентує на міцних теоретичних засадах і структурованих практичних завданнях; РАУ робить наголос на інтернаціоналізованих програмах та бізнес-орієнтованих підходах; BUiD використовує інтерактивні та цифрові методи, адаптовані до високомультикультурного середовища. Результати свідчать, що поєднання теоретичних знань із практичними методами, цифровими інноваціями та рефлексивними практиками формує комплексну систему розвитку міжкультурної компетентності та підготовки студентів до професійної комунікації в глобалізованому світі. Стаття пропонує практичні рекомендації щодо розробки навчальних планів, використання цифрових ресурсів та впровадження рефлексивних методів навчання. Ці пропозиції спрямовані на допомогу викладачам і освітнім управлінцям у створенні інклюзивних, гнучких і контекстно-орієнтованих програм, що забезпечують студентів навичками міжкультурної взаємодії, необхідними для академічного та професійного успіху у взаємопов’язаному світі. Ключові слова: глобальна взаємодія, інноваційна педагогіка, вища освіта, міжкультурна компетентність, практико-орієнтоване навчання, цифрові освітні технології, інтерактивні методи навчання, мультикультурне середовище.