Теоретико-практичні аспекти інтеграції STEAM-освіти в систему підготовки майбутніх фахівців професійної (професійно-технічної) освіти - Деренюк, М. П. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розкрито теоретичні засади та практичні аспекти впровадження STEAM-підходу в систему професійної (професійно-технічної) освіти в Україні. Обґрунтовано актуальність інтеграції міждисциплінарного навчання в контексті цифрової трансформації, діджиталізації економіки та змін на ринку праці. Здійснено аналіз ключових концептуальних положень STEAM-освіти, її потенціалу щодо формування професійних (hard) і м’яких (soft) навичок майбутніх фахівців. Окреслено бар’єри на шляху впровадження STEAM-освіти, серед яких недостатнє матеріально-технічне забезпечення, обмежена цифрова компетентність викладачів та відсутність системної методичної підтримки. Результати емпіричного дослідження, проведеного серед здобувачів освіти освітньо-професійної програми «Професійна освіта. Цифрові технології», засвідчили високу мотиваційну готовність студентів до STEAM-навчання при одночасній нестачі практичного досвіду. Зроблено висновок про необхідність комплексного підходу до впровадження STEAM-освіти в П(ПТ)О, що включає модернізацію освітніх програм, підвищення кваліфікації педагогів та розвиток інституційної підтримки. Ключові слова: STEAM-освіта, професійна освіта, інтеграція, підготовка, міждисциплінарний підхід, цифрові технології, креативне мислення, фахові компетентності, фахівці професійної (професійно-технічної) освіти, заклади професійної (професійно-технічної) освіти.