Моделювання ризиків у процесі управління інвестиційними проєктами з використанням штучного інтелекту - Собко, Юрій Геннадійович (Академічні візії, 2025)
Статтю присвячено дослідженню особливостей моделювання ризиків у процесі управління інвестиційними проєктами з використанням технологій штучного інтелекту. Зазначено, що застосування штучного інтелекту дозволяє підвищити точність оцінки ризиків та ефективність прийняття управлінських рішень. Запропоновано інтеграцію технологій штучного інтелекту в управління ризиками інвестиційних проєктів на трьох етапах: ідентифікація та класифікація ризиків, кількісне оцінювання та прогнозування, моніторинг і реагування. Використання методів NLP, машинного та глибокого навчання дозволяє ефективно виявляти потенційні загрози, прогнозувати їх вплив і автоматизовано формувати стратегії реагування. Зроблено висновок, що застосування такого підходу підвищує точність управлінських рішень та мінімізує негативні наслідки ризиків.