Інституційна роль Експертної ради у забезпеченні функціонування спеціалізованих адміністративних судів України - Редько, Олексій (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджується становлення нового консультативно-дорадчого органу у системі судоустрою України – Експертної ради, створення якої передбачене Законом України від 26 лютого 2025 року № 4264-IX. Обґрунтовано, що формування цього інституту стане важливим етапом судової реформи, спрямованої на забезпечення незалежності, професійності та доброчесності суддівського корпусу. Експертна рада поєднує національну та міжнародну складову/елементи, що забезпечить прозорий добір суддів до спеціалізованих адміністративних судів. Підкреслюється, що через новизну інституту наукове його осмислення майже відсутнє. У статті визначено місце Експертної ради в системі судоустрою України, окреслено її завдання та перспективи діяльності. Результати дослідження мають теоретичне й практичне значення для вдосконалення законодавства про судоустрій та підвищення ефективності судового врядування в Україні. Ключові слова: Експертна рада; консультативно-дорадчий орган; судова реформа; доброчесність суддів; спеціалізовані адміністративні суди.