Критерії ефективності механізмів ДПП в кризових умовах - Кізін, Герасим Васильович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено концептуальні засади оцінювання ефективності механізмів державно-приватного партнерства (ДПП) в умовах кризової економіки України. Доведено, що сучасне ДПП виходить за межі класичної інвестиційної парадигми, перетворюючись на систему стратегічного управління, у якій поєднуються економічна раціональність, інституційна стійкість і соціальна відповідальність. Визначено, що ефективність партнерських моделей не обмежується фінансовими результатами, а відображає рівень узгодженості державних і приватних інтересів, якість управлінських процедур, ступінь ризикостійкості та соціальну віддачу. Запропоновано інтегральний індекс ефективності IE_DPP, який формалізує оцінку результативності за чотирма взаємопов’язаними блоками – економічним, інституційним, ризиковим і соціальним. Формула індексу враховує вагові коефіцієнти, дисперсії внутрішніх показників, рівні ризику та коефіцієнт соціального підсилення, що забезпечує можливість багатофакторного порівняння проєктів і визначення стратегічних пріоритетів. У роботі систематизовано етапи еволюції ДПП у кризових умовах, зокрема зміщення фокусу з інфраструктурного фінансування до партнерства, орієнтованого на національну стійкість, інновації та суспільну згуртованість. Доведено, що сучасна ефективність ДПП визначається здатністю системи забезпечувати безперервність критичних функцій держави й мобілізувати приватний капітал для відновлення економіки. Розроблена методологія створює підґрунтя для інтеграції кількісного моніторингу у державне планування, забезпечує прозорість публічних рішень і сприяє формуванню культури результативного партнерства. Отримані висновки мають прикладне значення для оптимізації політики післявоєнного відновлення та підвищення інвестиційної привабливості України через розвиток інституційної спроможності ДПП. Ключові слова: державно-приватне партнерство, ефективність, інституційна стійкість, ризикостійкість, інтегральний індекс, економічна доцільність, соціальна віддача, кризова економіка, інноваційні механізми, державна політика, стратегічна стійкість.