AI-асистенти як інноваційний інструмент підтримки викладання інформатики у середній школі - Мізюк, Вікторія Анатоліївна; Дмитрієва, Марина Вікторівна; Абросімов, Євгеній Олександрович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У дослідженні обґрунтовано методичні засади використання AI-асистентів для модернізації шкільного курсу інформатики. Показано, що поєднання інтелектуальних навчальних систем, чат-ботів та аналітичних платформ сприяє створенню персоналізованих траєкторій навчання, розвитку критичного й алгоритмічного мислення і формуванню інклюзивного освітнього середовища. Проаналізовано моделі інтеграції технологій штучного інтелекту, які підвищують мотивацію та результативність учнів, а також окреслено умови безпечного застосування: етичні стандарти, захист даних і підготовка педагогів. Наукова новизна полягає в системному поєднанні технологічних інновацій із педагогічними та правовими вимогами. Практичну цінність становить можливість використання отриманих результатів у навчальних програмах, підготовці вчителів та освітніх цифрових стратегіях.