Класифікація особистих свобод у цифровому середовищі - Яремко, Р. А. (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено науково-теоретичне обґрунтування класифікації особистих свобод у цифровому середовищі як аналітичного інструменту юридичної систематизації й концептуалізації новітніх форм правосуб’єктності людини. Виокремлено основні групи цифрових прав і свобод: трансформовані класичні (свобода слова, приватність, свобода асоціацій) та нові нормативні феномени (право на доступ до Інтернету, цифрову ідентичність, право бути забутим, право на цифрову безпеку). Проаналізовано міжнародні та національні стандарти правового регулювання, зокрема європейські підходи, що імплементуються в Україні, з урахуванням викликів цифрової нерівності, кіберзагроз та інформаційного контролю. Особливу увагу приділено аналізу правової політики України у сфері цифрових прав, оцінено рівень імплементації європейських стандартів, а також розглянуто практичні аспекти нормативного регулювання цифрових комунікацій, захисту персональних даних, онлайн-вираження та доступу до інформації. Аргументовано необхідність інтеграції конституційного й процедурного рівнів гарантування прав, створення незалежних регуляторів, розробки прозорих механізмів модерації цифрового контенту і активного залучення громадянського суспільства до формування цифрової правової політики. Запропоновано бачення цифрового простору як автономної правової сфери, де особисті свободи мають бути гарантовані на рівні з традиційним офлайн-виміром, а також обґрунтовано концептуальні передумови для їх майбутньої конституціоналізації. Стаття надає міждисциплінарний аналіз сучасних тенденцій у сфері цифрових прав, слугує теоретичним підґрунтям для подальших досліджень у галузі цифрового права та пропонує практичні орієнтири для оновлення законодавчої бази в умовах інформаційного суспільства.