Європейський досвід посилення економічної мобільності мсп та можливості його адаптації в Україні на регіональному рівні - Кишакевич, Богдан Юрійович; Демедюк, Богдан Тарасович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено теоретико-методологічні засади економічної мобільності малих і середніх підприємств як важливого чинника регіонального розвитку. Розкрито сутність поняття економічної мобільності, що охоплює фінансовий, інноваційний, просторовий, кадровий та організаційний виміри. Показано, що у сучасних умовах глобалізації та цифровізації МСП стають ключовими агентами адаптації економік до трансформаційних змін. Проаналізовано європейський досвід підтримки економічної мобільності МСП через фінансові, інноваційні та інституційні інструменти. Особливу увагу приділено програмам COSME, InvestEU, діяльності Європейського інвестиційного банку та ініціативам мікрофінансування. Розкрито роль програм Horizon Europe та Digital Europe у стимулюванні цифровізації підприємницького сектору. Акцентовано на важливості кластерної політики ЄС, яка забезпечує співпрацю бізнесу, науки та органів влади. Ключові слова: економічна мобільність; малі та середні підприємства; європейський досвід; фінансова підтримка; цифровізація; кластерний розвиток; регіональна політика; адаптація практик.