Вдосконалення спеціальної працездатності веслувальників на каное в умовах перехідних процесів енергозабезпечення змагальної діяльності - Дяченко, Андрій; Го, Женхао (Академічні візії, 2025)
Анотація. В статті висвітлені шляхи вирішення проблеми сучасної підготовки в каное. Показано, що розвиток спеціальної працездатності веслувальників пов’язаний із збільшенням спеціалізованої спрямованості функціонального забезпечення змагальної діяльності, а не зі збільшенням об’ємів і інтенсивності тренувальних навантажень. За методологічну основу дослідження прийняли факт, що реакція кардіореспіраторної системи (КРС) та енергозабезпечення на гіпоксію, гіперкапнію й лактат-ацидоз відображає адаптаційні можливості спортсменів, визначає кількісні і якісні характеристики тренувальних і змагальних навантажень. Метою досліджень є формування тренувальних навантажень, спрямованих на стимуляцію кардіореспіраторної системи в умовах перехідних режимів функціонального забезпечення змагальної діяльності веслувальників на каное. Результати. Нові можливості визначені за умов модуляції тренувальних навантажень в умовах перехідних процесів гіпоксії – гіперкапнії – лактат-ацидозу, які супроводжують весь період змагальної діяльності і мають суттєвий вплив на стійкість і сталий розвиток функціонального забезпечення спеціальної працездатності веслувальників на каное. Висновки. Формування реактивних властивостей КРС і енергозабезпечення за рахунок модуляції тренувальних навантажень, спрямованих на реалізацію гіпоксичного і ацидотичного (гіперкапнія і лактат-ацидоз) стимулів реакції є вагомим інструментом мобілізації функціональних резервів спортсменів.