Вплив інтервального методу та спортивних ігор на ефективність засвоєння техніки ката у спортсменів-каратистів - Стасюк, Роман Миколайович; Хмелюк, Олександр Володимирович; Жогло, Вололимир Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто вплив інтервального методу та спротивних ігор на ефективність засвоєння техніки ката у спортсменів-каратистів підліткового віку. Запропоновано експериментальну методику навчально-тренувального процесу, яка поєднує принципи інтервального повторення та ігрових форм. Дослідження підтвердило, що поєднання інтервального підходу з елементами спортивних ігор сприяє покращенню технічних показників, розвитку моторної пам’яті та психофізіологічних характеристик каратистів. Мета дослідження – обґрунтувати та експериментально перевірити ефективність інтегрованого застосування інтервального методу та спортивних ігор у процесі навчання техніки ката у спортсменів-каратистів.. Методи. У роботі застосовано педагогічний експеримент, відеоаналіз технічного виконання ката, експертне оцінювання, тести на моторну пам’ять, концентрацію уваги та швидкість сенсомоторних реакцій. Результати. У ході дослідження виявлено, що спортсмени експериментальної групи, які проходили підготовку за модифікованою програмою, продемонстрували суттєво вищі темпи покращення ключових показників технічної та психомоторної готовності порівняно з учасниками контрольної групи. Зокрема, результати свідчать про більш виражене зростання рівня точності виконання ката, узгодженості ритму та динаміки рухів, що є важливими для досягнення високого спортивного результату. Не менш показовим є підвищення рівня моторної пам’яті, яке в експериментальній групі відбувалося інтенсивніше й стабільніше, ніж у контрольній, що підтверджує ефективність застосованого інтервального методу повторень у поєднанні з ігровими елементами. Висновки. Поєднання інтервального методу та спротивних ігор є дієвим засобом удосконалення навчально-тренувального процесу каратистів у віковій групі 12–14 років. Такий підхід сприяє підвищенню якості засвоєння ката, оптимізації тренувального часу та формуванню стійких рухових навичок, що має практичне значення для роботи дитячо-юнацьких спортивних шкіл і секцій єдиноборств.