Використання різних напрямів в аеробіці на заняттях у закладах вищої освіти - Павелько, Ольга Миколаївна; Потапова, Олена Володимирівна; Харченко-Баранецька, Людмила Леонідівна; Павлов, Роман Володимирович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджується проблема використання різних напрямів аеробіки в освітньому процесі закладів вищої освіти та їхній вплив на формування професійної компетентності майбутніх фахівців з фізичної культури і спорту. Підкреслюється, що сучасна система фізичного виховання у вишах перебуває в умовах реформування та потребує нових підходів, здатних забезпечити високу мотивацію студентської молоді до занять фізичною активністю, сприяти розвитку індивідуальних здібностей і формуванню здорового способу життя. Мета статті – наукове обґрунтування ефективності використання різних напрямів аеробіки та фітнес-програм у процесі фізичного виховання студентів закладів вищої освіти та визначення їхнього впливу на підвищення мотивації до занять фізичною культурою, розвиток рівня фізичної підготовленості, формування психоемоційного благополуччя й культури здорового способу життя, а також професійних компетентностей майбутніх фахівців зі спеціальності «Фізична культура і спорт». Особлива увага приділяється аеробіці як одному з найпопулярніших і доступних видів фітнесу, що має широкий спектр напрямів (степ-аеробіка, аквааеробіка, танцювальна, силова, фанк-аеробіка тощо). Водночас аеробіка розглядається не ізольовано, а у контексті сучасної фітнес-культури, яка охоплює поєднання кардіо-, силових і функціональних програм, mind&body-напрямів та інноваційних цифрових технологій, що дозволяє комплексно впливати на фізичний, психоемоційний і соціальний розвиток студентів, забезпечуючи не лише розвиток витривалості й координаційних здібностей, а й контроль ваги, профілактику гіподинамії, підвищення кардіореспіраторної витривалості та розвиток комунікативних навичок у групових формах занять. Аналіз наукових досліджень підтверджує, що інтеграція різних напрямів аеробіки та фітнес-програм у навчальний процес сприяє формуванню стійкої мотивації студентів до систематичної рухової активності, знижує рівень стресових станів і створює умови для розвитку компетентностей, необхідних у майбутній професійній діяльності. Наукова новизна статті полягає у визначенні доцільності комплексного використання аеробіки у поєднанні з іншими фітнес-напрямами у вищій школі, що дозволяє підвищити якість освітнього процесу та узгодити його з сучасними європейськими стандартами фізичного виховання.