МЕТОДОЛОГІЧНІ ПІДХОДИ ДО ОПТИМІЗАЦІЇ РЕЖИМІВ РІЗАННЯ ПРИ ОБРОБЦІ ЗАГАРТОВАНИХ СТАЛЕЙ - Маєтний, Михайло Ігорович (Академічні візії, 2025)
Проведено аналіз сучасних методів багатокритеріальної оптимізації режимів різання, що орієнтовані на підвищення ефективності механічної обробки загартованих сталей, як матеріалів, що активно використовуються у високонавантажених конструкціях, але характеризуються низькою оброблюваністю через високу твердість, знижену теплопровідність і схильність до абразивного зношування інструмента. Обґрунтовано необхідність урахування комплексу чинників, зокрема мікроструктурного стану сталі після термічної обробки, фізико-механічних характеристик, режимних параметрів обробки, типу інструментального оснащення та динаміки теплових процесів у зоні різання. Розглянуто типові технологічні обмеження технологічного процесу різки, як то інтенсивний знос ріжучої кромки, поява вібрацій і локальний перегрів, які знижують точність, чистоту поверхні та ресурс інструмента. На основі аналізу відповідних механізмів формалізовано залежності між швидкістю різання, твердістю матеріалу та швидкістю деградації інструмента з використанням емпіричних моделей та функціональних залежностей шорсткості поверхні від подачі й зносу. Введено підхід, що дозволяє пов’язати зміни технологічних параметрів зі зміною показників якості обробки. Запропонована методика ґрунтується на трьох ключових напрямах оптимізації: мінімізації зносу інструмента, підвищенні точності й чистоти поверхні та скороченні тривалості технологічного процесу. Кожен із напрямів деталізується через практичні рішення: вибір інструментального покриття, контроль тертя та вібрацій, використання мастильних систем, оптимізацію геометрії інструмента й подачі. Методика поєднує стандартизовані підходи, емпіричні дані виробництва та технічні рекомендації провідних виробників ріжучого інструменту. Розроблений підхід забезпечує адаптивність до умов конкретного виробництва, може бути використаний для інженерного налаштування режимів різання та слугує універсальною основою для автоматизованих систем підтримки технологічних рішень у машинобудуванні.