РОЛЬ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВИХ ОБ’ЄКТІВ - Павленко, Вікторія Петрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті розглянуто використання штучного інтелекту (ШІ) для забезпечення безпеки промислових об’єктів на основі аналізу сучасних технологій моніторингу, прогнозування та кібербезпеки. Глобалізація та стрімкий розвиток технологій створили нові виклики для промислових підприємств, які повинні забезпечити високий рівень безпеки у складних умовах. Традиційні методи контролю та діагностики, що базуються на статичних протоколах, ручних перевірках і простих алгоритмах виявлення несправностей, стають дедалі менш ефективними в сучасних умовах. Зростаючий обсяг даних, отриманих з різноманітних сенсорів, пристроїв Індустріального Інтернету Речей та інших систем моніторингу, створює як можливості для вдосконалення контролю, так і ризики, пов’язані з оперативним аналізом і швидким реагуванням на можливі кіберзагрози. У роботі проведено аналіз існуючих наукових досліджень та практичних розробок у галузі використання ШІ для підвищення безпеки промислових систем. Зокрема, увага приділяється застосуванню кіберфізичних систем, що об’єднують фізичні процеси з кіберкомпонентами. Використання ШІ в таких системах забезпечує раннє виявлення загроз та своєчасне реагування на кібератаки. Проте виклики, пов’язані з адаптацією новітніх технологій до вже існуючих виробничих процесів, залишаються актуальними та вимагають створення нових підходів до обробки гетерогенних даних. Показано, що інтеграція інтелектуальних алгоритмів у промислові системи безпеки дозволяє значно підвищити точність прогнозування аварійних ситуацій та мінімізувати кількість помилкових спрацьовувань. Завдяки алгоритмам глибинного навчання та аналізу часових рядів можна ефективно виявляти аномальні ситуації задовго до виникнення аварій. Дослідження демонструють, що використання сенсорів вібрації та температури в поєднанні з нейронними мережами сприяє зменшенню часу простою обладнання та запобіганню аваріям. Зазначено, що актуальність теми зумовлена необхідністю оптимізації промислових процесів за допомогою інтелектуальних систем. Зокрема, забезпечення кібербезпеки набуває особливого значення у зв’язку з високою вразливістю автоматизованих систем до кібератак. Результати дослідження можуть бути використані як основа для розробки нових методик інтеграції ШІ у промислові системи безпеки, що дозволить покращити їхню надійність та адаптивність до змінних умов експлуатації.