УТВОРЕННЯ ТА ДІЯЛЬНІСТЬ ВИЩОГО АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДУ ЧЕХОСЛОВАЧЧИНИ У 1918-1939 РР. - Павліш, Любомир-Петро (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті висловлюється процес створення адміністративного судочинства у Чехословацькій республіці у 1918- 1939 рр. Доказано що після розпаду Австро-Угорської монархії та проголошення незалежної Чехословаччини з перших нормативних актів новоутвореної держави був закон , Про утворення вищого адміністративного суду’’ Чехословаччини. Зазначено, що у законі, Про Вищий адміністративний суд’’ Чехословацької республіки було використано основні положення закону Австрії від 22 жовтня 1875р. , Про Адміністративний Трибунал’’. Проаналізовано основні положення закону Австрії , Про Адміністративний Трибунал’’ та основного закону Австрії від 21 грудня 1867р. , Про утворення Державного Трибуналу’’. Охарактеризовано особливості розгляду окремих категорій адміністративних справ в Державному Трибуналі Австрії та Адміністративному Трибуналі Австрії. З’ясовано особливості Чехословацького адміністративного судочинства, зміст якого полягав у функціонуванні єдиної інстанції Вищого адміністративного суду у Празі. Попри відсутність інших інститутів, Вищий адміністративний суд Чехословацької республіки був касаційним судом, а тому не здійснював розгляду фактичних справ публічно-правового спору. Показано місце і роль суддів Адміністративного Трибуналу Австрії у діяльності Вищого адміністративного суду Чехословацької республіки. Ключові слова: адміністративне судочинство, Вищий адміністративний суд, Чехословацька республіка, Австрія, судді, судочинство, органи публічної влади.