Медіапедагогіка як інструмент формування критичного мислення в умовах інформаційного перевантаження - Яловий, Володимир Володимирович (Академічні візії, 2025)
Мета дослідження полягає у визначенні ролі медіапедагогіки як інструмента формування критичного мислення в умовах інформаційного перевантаження та у виробленні рекомендацій щодо її інтеграції в освітній процес. Методи базувалися на системному аналізі наукових праць, порівняльному огляді вітчизняних і зарубіжних практик застосування медіаосвіти та узагальненні нормативно-правових документів. Український досвід підтвердив ефективність упровадження медіаосвіти на різних рівнях, проте здебільшого в гуманітарних дисциплінах. Зарубіжні практики довели перспективність її інтеграції у вивчення іноземних мов, соціокультурних предметів і підготовку до життя в умовах алгоритмічного управління інформаційними потоками. Висновки зводяться до необхідності розширення застосування у природничо-математичних дисциплінах, нормативного закріплення в освітніх стандартах, створення системи оцінювання медіакомпетентності та активізації міжнародної співпраці.