Право на самовизначення кримських татар: історичні злами та правові дилеми - Горєлова, Вероніка Юріївна (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена аналізу правових позицій Європейського суду з прав людини щодо права на самовизначення корінних народів у контексті історичного досвіду кримськотатарського народу. У статті обґрунтовується, що становлення та розвиток політико-правового статусу кримських татар як корінного народу України є складним багатовимірним процесом, тісно пов’язаним з драматичними історичними подіями, зокрема депортацією 1944 року, та відсутністю правових гарантій протягом тривалого часу. Наголошується, що право на самовизначення не може залишатися виключно декларативним, а потребує належного нормативного закріплення, яке передбачає політичне представництво, можливості самоврядування та забезпечення культурної ідентичності. Звертається увага на те, що правовий статус кримських татар у незалежній Україні до 2014 року залишався переважно символічним, не дозволяючи забезпечити реалізацію колективних прав відповідно до міжнародних стандартів. У статті досліджуються етапи трансформації державної політики України щодо корінних народів та особливості визнання кримських татар суб’єктом національно-територіальної автономії. Обґрунтовується висновок, що національно-територіальна автономія є не лише інструментом політичного визнання, а й механізмом інтеграції кримськотатарського народу до демократичної архітектоніки української державності. Зазначається необхідність системного оновлення конституційних положень, які мають включати правові гарантії участі кримських татар у формуванні політики щодо Криму, з урахуванням їхньої історичної присутності та права на самоврядування. У статті висвітлено роль представницьких інституцій — Курултаю та Меджлісу — у просуванні концепції автономії, а також визначено основні внутрішні та зовнішньополітичні чинники, що впливають на перспективу її реалізації. Зроблено акцент на необхідності конституційного закріплення особливого статусу Криму як національно-територіальної автономії корінного народу в межах єдиної, суверенної української держави, що відповідає європейським правовим стандартам і сприятиме відновленню історичної справедливості.