Функціональна диференціація фізичної підготовки гандболістів різного амплуа - Апанасенко, Андрій Вікторович; Дядечко, Ігор Євгенович (Академічні візії, 2025)
У статті обґрунтовано доцільність впровадження амплуа-специфічного підходу до розвитку загальної, спеціальної фізичної та психофізіологічної підготовленості гандболістів на етапі попередньої базової підготовки. Врахування ігрового амплуа як чинника диференціації тренувального впливу відкриває нові можливості для підвищення ефективності навчально-тренувального процесу. Метою дослідження було оцінити рівень сформованості фізичних і психофізіологічних показників у гандболістів різного амплуа, розробити та апробувати експериментальну програму з урахуванням специфіки ігрових ролей, а також здійснити порівняльний аналіз динаміки показників у контрольній та експериментальній групах. У дослідженні брали участь юнаки-гандболісти 15–16 років. У межах експерименту здійснювався комплексний моніторинг показників швидкості, сили, витривалості, координації, реакції, просторової орієнтації та м’язової витривалості, що були інтегровані у профілі загальної фізичної підготовленості, спеціальної фізичної підготовленості і показників психофізичних здібностей. Отримані результати свідчать про те, що гравці експериментальної групи, які тренувалися за амплуа-орієнтованою програмою, досягли вищих середніх балів у більшості тестів порівняно з контрольною групою. Аналіз результатів контрольного етапу показав, що в експериментальній групі спостерігалося зростання показників за більшістю тестів. Розігруючі досягли найвищих результатів у компонентах швидкості, сили, координації та витривалості. Крайні гравці демонстрували високі показники стрибучості, швидкості та витривалості. Півсередні відзначалися середнім рівнем із вираженою силовою спрямованістю, тоді як лінійні мали переважно високі силові показники при нижчих результатах у координаційних і швидкісних тестах. У контрольній групі таких закономірностей виявлено не було. Уперше доведено, що системна диференціація навантаження відповідно до амплуа дозволяє забезпечити більш ефективний розвиток цільових якостей. Запропоновано модель оцінювання функціональної готовності, яка враховує специфіку дій гравців на різних позиціях.