ТЕОРЕТИЧНІ ТА МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ РОЗВИТКУ ГНУЧКИХ НАВИЧОК МАЙБУТНІХ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНИХ ДИСЦИПЛІН - Корсіков, Дмитро Олексійович (Академічні візії, 2025)
Метою статті є вивчення та аналіз теоретичних і методичних засад розвитку гнучких навичок (soft skills) у здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти (ЗП(ПТ)О) в процесі вивчення економічних дисциплін. Актуальність дослідження зумовлена зростаючим попитом роботодавців на гнучкі навички в умовах швидких технологічних змін, глобалізації та складності бізнес-процесів. Для досягнення поставленої мети застосовано теоретичні методи: аналіз наукової та навчально-методичної літератури, нормативно-правових документів, а також узагальнення та систематизація існуючих педагогічних моделей (експериментальне, проєктне, колаборативне, проблемно-орієнтоване навчання) та методів інтеграції soft skills (кейс-стаді, групові проєкти, дебати, рольові ігри, активні методи навчання, застосування цифрових технологій). Результати. Визначено, що гнучкі навички є критично важливими для кваліфікованих робітників в економічній сфері, особливо такі як комунікація, робота в команді, розв’язання проблем, критичне мислення, адаптивність та управління часом. Обґрунтовано, що інтеграція soft skills в економічні дисципліни має бути органічною частиною освітнього процесу та потребує переосмислення педагогічних підходів та дизайну навчальних програм. Запропоновано конкретні методи та інструменти інтеграції, а також підкреслено необхідність комплексного підходу до оцінювання soft skills, що поєднує формувальні та підсумкові методи (спостереження, взаємооцінювання, самооцінювання, портфоліо, презентації проєктів). Виявлено значні можливості використання сучасних освітніх технологій (онлайн-платформи, симуляції, гейміфікація) для підвищення ефективності розвитку цих навичок. Висноков. Розвиток гнучких навичок є визначальним чинником успіху майбутніх кваліфікованих робітників в економіці. Запропоновані теоретичні та методичні засади можуть слугувати ефективним інструментом для викладачів ЗП(ПТ)О у підготовці конкурентоздатних випускників.