Дослідження впливу занять оздоровчим фітнесом на стан фізичної підготовленості здобувачів вищої освіти - Ремзі, Ірина Владленівна (Академічні візії, 2025)
Мета статті полягає у дослідженні впливу занять оздоровчим фітнесом на стан фізичної підготовленості здобувачів вищої освіти та обґрунтувати ефективність індивідуалізованих фітнес-програм. Методи: у дослідженні взяли участь 20 здобувачок вищої освіти віком 17–18 років, розподілених на експериментальну (n=10) і контрольну (n=10) групи. Протягом одного семестру ЕГ займалася за індивідуалізованою фітнес-технологією в онлайн-режимі, тоді як КГ — за традиційною програмою. Для оцінки змін застосовувалися теоретичний аналіз, соціологічний метод (опитування), педагогічні спостереження та експеримент, а також медико-біологічні методи (антропометричні вимірювання, динамометрія, ЖЄЛ, ЖІ, ІМТ) і педагогічні тести (на гнучкість і силові здібності). Результати. Проведений педагогічний експеримент, що тривав один семестр, дозволив встановити значні позитивні зміни у стані фізичної підготовленості та морфофункціональних показниках студенток експериментальної групи (ЕГ) у порівнянні з контрольною (КГ). У студенток, які брали участь у фітнес-тренуваннях, відбулося суттєве зменшення маси тіла та зниження вмісту жиру в організмі. Ці зміни підтвердили, що фітнес-заняття є ефективним інструментом для корекції ваги. Крім того, зафіксовано значне покращення силових показників. Сила м’язів кисті в експериментальній групі помітно зросла. Функціональний стан дихальної системи також покращився, що свідчить про збільшення її можливостей для забезпечення організму киснем. Результати тестування фізичних якостей показали, що гнучкість, як в нахилах тулуба, так і у відведенні ніг, значно покращилася. Силові здібності, зокрема м’язів черевного преса та рук, також зросли. Учасниці контрольної групи, які займалися за традиційною програмою, не продемонстрували значних змін. Їхня маса тіла та вміст жиру залишалися стабільними. Силові показники в цій групі навіть мали тенденцію до погіршення. Це свідчить про те, що без цілеспрямованих фітнес-тренувань, фізичні показники залишаються на тому ж рівні або знижуються. Висновки. Застосування оздоровчого фітнес-тренінгу, розробленого з урахуванням індивідуальних особливостей, є ефективним засобом для покращення фізичного розвитку та підготовленості студенток. Це сприяє підвищенню рухової активності та функціонального стану організму. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на вивчення впливу фітнесу на серцево-судинну систему та довготривалих змін у рівні здоров’я.