Особливості анімаційної роботи з фізичного виховання та спорту в закладах вищої освіти - Ремзі, Ірина Владленівна (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто актуальність модернізації вищої фізкультурної освіти та впровадження студентоцентрованого навчання в умовах сучасних освітніх реформ. Підкреслюється гостра проблема збереження та зміцнення здоров’я студентської молоді в умовах дистанційного навчання, зниження фізичної активності та емоційних стресів. Запропоновано ефективний шлях вирішення – анімаційні форми як активні методи навчання. Авторка досліджує сутність поняття «анімація», особлива увага приділяється фізкультурному компоненту анімаційної діяльності. Описано основні функції спортивної анімації та її види (анімація в русі, хвилюванні, спілкуванні, культурна та творча). На прикладі Харківської гуманітарно-педагогічної академії показано практичне застосування анімаційних форм на заняттях з фізичного виховання та спорту, що дозволяє залучати студентів до здорового способу життя в комфортній, ігровій атмосфері, покращуючи їхній фізичний та психологічний стан.