Освітні технології як чинник цивілізаційного поступу: трансформація природи знання, змістових структур і ціннісних орієнтирів - Демченко, Олексій Миколайович (Академічні візії, 2025)
У статті проаналізовано трансформацію освітніх процесів у координатах сучасного цивілізаційного поступу з акцентом на зміну природи знання під впливом цифрових технологій. Освітні інновації — платформне навчання, інструменти штучного інтелекту, VR/AR і гейміфікація — розглядаються як чинники методологічного оновлення педагогіки, що водночас запускають процес епістемологічного переосмислення знання, його структурної динаміки та аксіологічної наповненості. Особливу увагу приділено переходу від академічного канону до мережевих, фрагментованих форматів подання знань, які формують нові когнітивні стилі мислення — кліповість, реактивність, нелінійність. У межах дослідження проаналізовано руйнування традиційної ієрархії авторитетів у знанні поряд із виявленням потенціалу цифрової освіти щодо відновлення гуманітарного виміру через інтеграцію критичного мислення, моральної відповідальності та культурної тяглості. Обґрунтовано, що освітні технології мають функціонувати як інструмент підвищення навчальної ефективності із водночас інтегрованим потенціалом формування етично вкоріненої, гуманітарно цілісної та національно свідомої особистості. Доведено необхідність інтеграції технологічної інноваційності з гуманітарною глибиною як передумови цивілізаційної стійкості України в умовах глобальної турбулентності XXI століття.