Незалежність Центрального банку країни: світовий досвід та український підхід - Лісовол, О. М.; Науменко, С. Г. (Академічні візії, 2025)
В статті розглянуто важливість незалежності центральних банків для економіки, фінансової та банківської системи. Зроблено огляд нормативно-правових документів Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки щодо регулювання незалежності центральних банків. Наведено думки дослідників та інституцій провідних країн світу щодо ризиків порушення принципів незалежності центральних банків та втручання державних органів в їх діяльність. Проаналізоване правове регулювання адміністративно-правового статусу Національного банку України в українському законодавстві. Виокремлено положення в «загальному» законодавстві та «галузевому» банківському законодавстві щодо захисту незалежності центробанку як органу державного управління. Здійснено аналіз основних видів ризиків щодо порушення принципу незалежності фінансового регулятора. Вказано на комплексність проблеми захисту незалежності та принципу невтручання в діяльність центрального банку.