Науково-правове обгрунтування кримінальної відповідальності у сфері трансплантації анатомічних матеріалів людини: від теорії до практики - Баганець, Ольга Олександрівна (Академічні візії, 2025)
У статті систематизовано науково-правові підходи до кримінальної відповідальності у сфері трансплантації анатомічних матеріалів людини. Проаналізовано різні аспекти трансплантаційної діяльності, включаючи її медичні, етичні та юридичні рамки. Зокрема, визначено ключові визначення і класифікації трансплантацій, які варіюються від автотрансплантації до ксенотрансплантації та від біологічних до синтетичних матеріалів. Охарактеризовано правові вимоги і обмеження, що накладаються на трансплантаційні процедури, включаючи необхідність ліцензування та сертифікації. Дослідження зосереджується на аналізі кримінальних порушень у цій сфері, де порушення не обмежуються одиничними випадками, а формують широкі соціально шкідливі патерни, що мають дестабілізуючий вплив на суспільство. Зясовано, що такі порушення часто включають незаконний обіг органів, ненадання необхідної допомоги та інші злочини, пов’язані з трансплантаційним процесом. Крім того, доведено, що ефективне регулювання та контроль у цій сфері можливі лише за умови розуміння всієї суспільної динаміки злочинності, включаючи її мотиви та соціальні передумови. Інтердисциплінарний підхід, що включає право, медицину та соціальні науки, визначено як ключовий для розуміння та вирішення проблем трансплантаційної діяльності, сприяючи більш глибокому аналізу правопорушень та їх причин. Сформовані висновки дослідження акцентують на необхідності вдосконалення законодавства через збалансоване поєднання міжнародних стандартів та національних правових нормпосилення кримінальної відповідальності та забезпечення етичності та безпеки медичних процедур.