Неймінг педагогічних спеціальностей у галузі професійної освіти: ретроспективний аспект - Красильникова, Г. В.; Храпач, Д. М.; Красильников, С. Р. (Академічні візії, 2025)
В статті представлені результати аналізу неймінгу педагогічних спеціальностей в галузі професійної освіти впродовж останніх десятирічь, що відбувався у відповідь на зміни підходів до системи професійної освіти в країні, її реформування під впливом вимог виробництва, сфери торгівлі та послуг і євроінтеграційних процесів. Трансформація найменувань педагогічних спеціальностей в галузі професійної освіти висвітлена на основі ретроспективного аналізу державних переліків спеціальностей (спеціалізацій), за якими здійснювалася підготовка здобувачів вищої освіти в Україні у період 1991-2025 років. Окреслений шлях вітчизняної професійно-педагогічної освіти від навчання інженера-виробничника, яке доповнювалося педагогічним компонентом та завершувалося присвоєнням подвійної кваліфікації «інженер-викладач» у межах основної технічної спеціальності, до підготовки педагога професійного навчання за педагогічною спеціальності «Професійна освіта (за спеціалізаціями)».