Поліграф та його доказове значення - Сенченко, Надія Миколаївна; Федоренко, Дарья Віталіївна (Академічні візії, 2025)
У статті проаналізовано поліграф як технічний засіб та його доказове значення в кримінальному провадженні. Зазначено, що в Україні відсутнє комплексне нормативне регулювання використання поліграфа. Пристрій фіксує фізіологічні реакції людини, однак не здатний зчитувати думки. Вказано, що КПК України не передбачає можливості перевірки правдивості показань із застосуванням поліграфа або визнання отриманих результатів доказами. Такі відомості мають лише орієнтовний характер і можуть враховуватись лише у сукупності з іншими належними доказами. Попри це, поліграф має потенціал як допоміжний інструмент під час досудового розслідування, однак через відсутність правового врегулювання та наукової верифікації його не можна вважати самостійним доказом.