Інструменти державного регулювання зовнішньоекономічної діяльності: тарифні та нетарифні заходи - Бундз, Р.; Перун, Т. (Академічні візії, 2025)
У статті описано сутність державного впливу на зовнішньоекономічну діяльність як одного з ключових механізмів реалізації економічної політики країни. Розглянуто роль держави у регулюванні імпорту та експорту з метою забезпечення економічної безпеки, розвитку національного виробництва та підтримки торговельного балансу. Визначено основні інструменти регулювання ЗЕД, які поділяються на тарифні (мито, митні збори, податки) та нетарифні (ліцензування, квотування, технічні регламенти, санітарні норми, ембарго тощо). Окрему увагу приділено класифікації цих заходів, їх впливу на зовнішню торгівлю та економіку держави в цілому. Досліджено сучасну практику застосування тарифних і нетарифних методів регулювання у світовій економіці, зокрема в умовах членства України у Світовій організації торгівлі (СОТ). Проаналізовано ефективність вітчизняного механізму регулювання ЗЕД, а також окреслено виклики, що постають перед Україною в умовах євроінтеграції та глобалізації.