Оптимізація роботи малих підприємств на периферії: стратегія локального позиціонування і клієнтоорієнтованості - Циба, Д. В. (Академічні візії, 2025)
У статті проаналізовано ефективність маркетингових і логістичних підходів до розвитку малого бізнесу на периферії міських територій. Обґрунтовано, що локалізоване позиціонування і стратегія клієнтоорієнтованості дають змогу малим підприємствам формувати сталу клієнтську базу та зберігати конкурентні переваги навіть у кризових умовах. Дослідження ґрунтується на прикладі мережі авторських кав’ярень, відкритих у спальних районах, де застосування гнучких логістичних рішень, персоналізованого сервісу та адаптації до локального контексту дозволило досягти високого рівня залученості місцевої аудиторії. Показано, що інтеграція у повсякденне життя локальних спільнот та формування емоційного зв’язку зі споживачем забезпечує малому бізнесу не лише виживання, а й сталий розвиток поза межами центральних комерційних кластерів.