Теоретичні аспекти розвитку адміністративного права в умовах цифрової трансформації - Середа , В. В.; Сопільник , Л. С.; Семчук , Ю. І.; Зубашевський, Н. П. (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто фундаментальні теоретико-правові передумови розвитку адміністративного права в умовах цифрової трансформації публічного управління. Здійснено глибокий аналіз впливу цифровізації на базові конструкції адміністративного права, зокрема на категорії нормативності, дискреції, процедурності, суб’єктності та джерел права. Авторами обґрунтовано тезу про те, що цифрова трансформація не лише модифікує адміністративну практику, а й викликає необхідність переосмислення самої природи публічного регулювання у його формі, змісті, логіці та інфраструктурі. Особливу увагу приділено концептуальним викликам, пов’язаним із появою алгоритмічного адміністрування, автоматизованих процедур ухвалення рішень, смарт-норм, цифрових адміністративних актів та інформаційно-правових інтерфейсів. У роботі проаналізовано, яким чином відбувається зміщення акцентів із правової текстуальності до архітектури системи, з класичного адміністративного акту - до інтерактивної транзакції, а з інституційної відповідальності - до функціональної автоматизації. Порушено питання про ризики втрати правосуб’єктності особи в цифровому провадженні та запропоновано концепт пояснюваної автоматизації як відповідь на виклик прозорості, підзвітності й оскаржуваності алгоритмічних рішень. У межах дослідження доведено, що сучасне адміністративне право потребує глибокої адаптації до реалій цифрового середовища, при цьому зберігаючи свою нормативну цілісність і гуманістичну спрямованість. Зроблено акцент на тому, що Україна, унікально поєднуючи ситуацію повномасштабної війни з активною цифровізацією публічного сектора, має потенціал стати одним із лідерів європейського переосмислення адміністративного права, здатного інтегрувати технології, забезпечуючи водночас верховенство права та права людини.