Формування кластерної політики як інструменту ефективного регіонального управління - Кошовий, Б.-П. О.; Пинда, Р. В.; Пинда, Ю. В. (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено формування кластерної політики як інструменту ефективного регіонального управління в умовах сучасної економіки. Показано, що кластерна політика сприяє підвищенню конкурентоспроможності регіонів, активізації інноваційної діяльності та реалізації стратегій смарт-спеціалізації. Розкрито сутність кластерної політики як комплексу заходів державного і місцевого управління, що забезпечують розвиток просторово зосереджених мереж взаємопов’язаних суб’єктів. Проаналізовано основні рівні інтеграції кластерного підходу в регіональну політику: стратегічне планування, інституційне забезпечення та ресурсну підтримку. Особлива увага приділяється значенню стейкхолдерів у формуванні кластерних ініціатив, ролі регіональних агенцій розвитку, технопарків, інноваційних центрів та бізнес-інкубаторів. Окреслено інструменти фінансової, інфраструктурної та кадрової підтримки кластерів. Зроблено висновок, що ефективна кластерна політика здатна забезпечити довгострокові структурні зміни, сталий розвиток регіонів та посилення їх економічної стійкості.