Особливості обліку імпортованих виробничих запасів у зовнішньоекономічній діяльності - Боровик, А. І.; Ігнатенко, Т. В. (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено теоретичні та практичні аспекти бухгалтерського обліку імпортованих виробничих запасів у системі зовнішньоекономічної діяльності підприємств. Визначено роль імпортних операцій у аспекті конкурентоспроможності продукції та забезпечення виробничого процесу сировиною, матеріалами та комплектувальними, що потребують особливого підходу до їх документального оформлення, оцінки та відображення в обліку. Детально проаналізовано порядок формування митної та первісної вартості імпортованих запасів, з урахуванням витрат на транспортування, навантаження, митного оформлення, сплати податків та зборів. Визначено ключові проблеми, пов’язані з обліковим відображенням таких запасів: формування первісної вартості, митне оформлення, вплив валютних курсів та аналітичний облік. Проведено порівняльний аналіз нормативного визначення понять у національних і міжнародних стандартах.