Оцінювання впливу цифровізації на маркетингову діяльність підприємств - Ivaniuk, Uliana; Dub, Mykola; Ivaniuk, Yrij (Академічні візії, 2025)
У статті розроблено комплексну систему показників оцінювання впливу цифровізації на маркетингову діяльність підприємств, визначено ключові показники ефективності цифрової трансформації з позицій економічного, ринкового, соціально-поведінкового та технологічного підходів, а також розроблено економіко-математичну модель для аналізу та оцінювання результативності впровадження цифрових технологій у маркетинговій діяльності підприємств. Цифрова трансформація охоплює широке коло інструментів та технологій, які сприяють покращенню ефективності маркетингових кампаній, підвищенню залученості клієнтів, автоматизації бізнес-процесів і збільшенню рівня довіри до бренду. Визначено основні показники оцінювання впливу цифровізації на маркетингову діяльність підприємств з позицій економічного (рентабельність інвестицій, рентабельність витрат на рекламу, пожиттєва цінність клієнта, вартість залучення клієнта, частка цифрових витрат у загальному маркетинговому бюджеті), ринкового (клікабельність, коефіцієнт конверсії, індекс лояльності клієнтів, рівень утримання клієнтів), соціально-поведінкового (частота покупок, показники відмов, індекс персоналізації, рівень залученості у контент) та технологічного (рівень автоматизації процесів, швидкість обробки запитів клієнтів, ефективність AI-інструментів, показник використання програмної реклами) підходів. На основі аналізу цих показників запропоновано економіко-математичну модель визначення інтегрального показника. Дана модель дозволяє узагальнити вплив цифрових технологій на маркетингову діяльність підприємств шляхом розрахунку зваженого середнього основних чинників цифровізації. Запропонований підхід забезпечує можливість кількісного вимірювання впливу цифрових ініціатив на ефективність маркетингової діяльності підприємств та прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо їх подальшого впровадження. Запропонована методика може бути використана підприємствами для моніторингу ефективності впровадження цифрових технологій, стратегічного планування та оптимізації маркетингових бюджетів. Перспективи подальших досліджень можуть бути спрямовані на деталізовану оцінку ефективності окремих цифрових інструментів та розробку більш адаптивних моделей цифрової трансформації маркетингової діяльності підприємств.