Потенціал використання цінних паперів для активізації малого і середнього бізнесу у сфері туризму під час фінансової нестабільності - Мацюк, Степан Петрович (Академічні візії, 2025)
У статті висвітлено концептуальні засади залучення інструментів ринку цінних паперів для зміцнення фінансової стійкості малого і середнього бізнесу (МСП) у туристичній сфері. Встановлено, що розвиток ринку цінних паперів у поєднанні з європейськими принципами регулювання сприяє формуванню фінансової інклюзії та розширює можливості диверсифікації джерел капіталу для суб’єктів туристичного підприємництва. Доведено, що в умовах фінансової нестабільності саме інтеграція фондових механізмів може забезпечити ресурсну підтримку МСП, мінімізувати ризики залежності від банківського кредитування, а також прискорити процес післявоєнного відновлення туристичного середовища. Проаналізовано ключові обмеження, пов’язані з недостатнім рівнем розвитку національної біржової інфраструктури, низькою довірою інвесторів до публічного ринку та недосконалою нормативно-правовою базою. Особливу увагу приділено можливостям створення альтернативних біржових сегментів, запровадженню цифрових механізмів (токенізація, краудфандингові платформи) та залученню місцевих органів влади до емісії спеціальних облігацій розвитку під туристичні проєкти. Обґрунтовано, що перехід до гнучких моделей фондового фінансування є важливим кроком у формуванні прозорого та конкурентоспроможного туристичного ринку, орієнтованого на сталий розвиток і відповідальність перед локальними громадами. Запропоновано стратегічні орієнтири щодо нормативної адаптації українського ринку цінних паперів відповідно до стандартів ЄС, а також визначено перспективи поширення прикладних моделей залучення інвестицій для малого та середнього бізнесу на регіональному рівні.