Оптимальні педагогічні умови підготовки майбутніх учителів до реалізації інтегрованого підходу у навчанні народної хореографії в закладах позашкільної освіти - Музика, Юрій Олегович (Академічні візії, 2025)
У статті розкрито педагогічні умови ефективної підготовки майбутніх учителів хореографії до реалізації інтегрованого підходу в навчанні народної хореографії в закладах позашкільної освіти. У дослідженні обґрунтовано доцільність поєднання мистецьких знань, міждисциплінарних підходів та практико-орієнтованого навчання як ключових компонентів підготовки майбутніх учителів народної хореографії. Така інтеграція забезпечує цілісне формування фахової компетентності, сприяє розвитку креативного потенціалу, здатності до художньо-педагогічної інтерпретації національної хореографічної спадщини та реалізації інноваційних освітніх підходів у закладах позашкільної освіти. На основі аналізу теоретичних джерел, результатів опитування фахівців та майбутніх учителів, виокремлено низку педагогічних умов, що забезпечують ефективність професійної підготовки. Серед них: створення креативного позааудиторного середовища, використання інноваційних форм і технологій навчання (проєктна діяльність, творчі лабораторії, мультимедійні засоби, віртуальні тури); суб’єкт-суб’єктна взаємодія в освітньому процесі; вдосконалення змісту навчання; розвиток мотиваційно-ціннісної сфери студентів; позитивне ставлення до народного мистецтва як компонента культурної спадщини. Зазначено, що інтегрований підхід до навчання народної хореографії потребує створення умов, за яких поєднуються теоретичні знання, творча активність, практичні уміння та здатність до інноваційної діяльності. Запропоновані педагогічні умови створюють можливості для всебічного розвитку майбутнього вчителя-хореографа, здатного формувати ціннісне ставлення до народного мистецтва в дітей і молоді.