Функціонування суб’єктів підприємництва в умовах економічної нестабільності - Штань, Марина Володимирівна (Академічні візії, 2025)
У статті розкриті теоретико-методологічні засади й практичні аспекти функціонування суб’єктів підприємництва в період дії воєнного стану. Запропонований авторський підхід до формування механізму забезпечення стійкого розвитку підприємств в умовах макроекономічної нестабільності. Систематизовані заходи держави, спрямовані на стимулювання розвитку підприємництва. Висвітлені проблеми, які стримують підприємницьку діяльність в Україні. Обґрунтовані напрями стимулювання розвитку суб’єктів підприємництва, які спроможні генерувати значні обсяги доданої вартості. Розкриті особливості негативного впливу воєнних дій на функціонування підприємств. Окреслені чинники, що перешкоджають розвиткові суб’єктів підприємницької діяльності, обумовлені воєнними діями. Зроблений висновок про те, що належний рівень функціонування суб’єктів підприємництва є неможливим без забезпечення відповідної системи заходів держави, спрямованих на підтримку економіки. З’ясовано, що активні бойові дії обумовили перенесення суб’єктами підприємництва виробничих потужностей з тимчасово непідконтрольних територій та прикордонних районів у більш безпечні місця. Доведене положення про те, що відновлення та розвиток нових підприємств має здійснюватися з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій та рішень, що передбачатиме використання потенціалу цифрової трансформації.