Актуальні проблеми спортивних споруд: створення середовища, орієнтованого на професійного спортсмена та шляхи їх вирішення - Ніколайчук, Ольга Петрівна; Дарійчук, Сергій Васильович; Цибанюк, Олександра Олександрівна (Академічні візії, 2024)
Функціонування спортивних споруд стикається з викликами, що впливають на їхню ефективність, економічну доцільність і довгострокову експлуатацію. Виділено основні проблеми: економічна неефективність, екологічний вплив, невідповідність стандартам безпеки, низький рівень цифровізації та обмежена інклюзивність. Метою статті став комплексний аналіз викликів до спортивних споруд, зокрема з погляду професійного спорту задля виокремлення можливих шляхів вирішення проблем. На думку фахівців M.A. Mortenson Company для вирішення проблем необхідно створити інфраструктури для підтримки здоров’я, використовувати інноваційні технологій для вирішення запитів тренерів, організувати процес будівництва без перешкод для тренувального процесу тощо. Наведені приклади результатівних комплексів спортивного спрямування, зроблені висновки щодо необхідності комплексного підходу до створення ефективних, екологічно відповідальних, безпечних та технологічно розвинених спортивних споруд.