Напрями розвитку правового регулювання цифровізації адміністрування податків та зборів з огляду на стратегічні цілі реформування податкової системи - Чудак, Олеся Миколаївна (Академічні візії, 2024)
В статті досліджується правове регулювання цифровізації адміністрування податків та зборів в Україні та проблеми, притаманні такому регулюванню. На підставі аналізу норм Національної стратегії доходів до 2030 року визначено, що правове регулювання цифровізації адміністрування податків та зборів має розвиватися шляхом врегулювання впровадження інструментів цифровізації в правовідносини з: забезпечення взаємодії між різними органами управління державними фінансами; визначення правового статусу адміністраторів інформаційних ресурсів суб’єктів системи управління державними фінансами, зокрема незалежних; забезпечення адміністрування окремих податків; удосконалення адміністрування податкового контролю; удосконалення кіберзахисту; забезпечення міжнародної співпраці з іноземними компетентними органами при здійсненні податкового контролю у галузі міжнародного оподаткування, інтеграції з європейськими системами адміністрування податку на додану вартість та акцизного товару, системами платіжної інформації тощо. Визначено, що у Національній стратегії доходів до 2030 міститься ряд безпосередніх вимог щодо удосконалення нормативно-правового регулювання у сфері адміністрування податків і зборів, спрямованого на впровадження цифровізації в цій сфері, а саме вимагається розробити та прийняти: 1) Концепцію та політику безпеки використання податковими органами (персоніфікованої) деперсоніфікованої інформації про платників податків; 2) нормативно-правові акти, які врегулюють електронну простежуваність; процедуру збору, передачі, зберігання та аналізу даних про проведені розрахункові операції; покращення роботи з податковим боргом фізичних та юридичних осіб; процедуру адміністрування інформаційних ресурсів незалежним адміністратором. Вказано, що законодавець приділяє велике значення цифровізації адміністрування податків та зборів, здійснює планомірне впровадження цифрових та інформаційних технологій в таке адміністрування та намагається забезпечити своєчасне правове регулювання такого впровадження і подальше ефективне функціонування впроваджених технологій. Запропоновано до напрямів удосконалення правового регулювання цифровізації адміністрування податків та зборів також віднести: встановлення вимог щодо навчання фахівців податкових органів в умовах цифровізації адміністрування податків та зборів; проведення роз’яснювальної роботи з платниками податків щодо користування цифровими та інформаційними технологіями, що застосовуються в податковому адмініструванні; удосконалення технічного та правового механізму захисту податкової інформації; розроблення правових та технічних механізмів запровадження в адміністрування податків та зборів таких цифрових технологій як штучний інтелект, блокчейн тощо.