Захист прав постраждалих осіб через пошкодження і знищення їх житла під час збройного конфлікту на території України - Писарєва, Е. А. (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена встановленню особливостей захисту прав постраждалих осіб через пошкодження і знищення їх житла в ході збройної агресії російської федерації проти України на підставі аналізу відповідних діючих нормативно-правових актів у цій сфері. Автором зазначається, що в ході збройного конфлікту на території України, який розпочався ще у 2014 році, величезних пошкоджень, втрат і руйнувань зазнала житлова інфраструктура держави, що призвело до порушення житлових прав великої кількості фізичних осіб. Для захисту порушеного права в Україні прийнято низку нормативно-правових актів, якими передбачено не відшкодувальний, а компенсаційний механізм захисту порушених рф прав особи на житло. Проаналізовано Закон України «Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України, та Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією Російської Федерації проти України», який було прийнято у 2023 році і який спрямований на часткове вирішення питання, яке пов’язано із створенням механізму відшкодування шкоди, яка завдана житловим правам та інтересам осіб збройною агресією іншої держави проти нашої країни. Автор погоджується з думкою тих науковців, які стверджують, що компенсацію за пошкоджене/зруйноване майно, зокрема, житло, можна розглядати в цивільно-правовому аспекті як своєрідний прояв відшкодування шкоди. Але такий обов’язок на себе бере не заподіювач шкоди, а держава, яка у цих відносинах виступає як потерпіла сторона, залишаючи за собою право в подальшому стягнути у повному обсязі відшкодування з держави-агресора. Автор зазначає, що досі не розроблено дієвого механізму відшкодування шкоди, завданої житловим правам фізичних осіб, але передбачений сьогодні механізм надання компенсацій і грошової допомоги хоча б якоюсь мірою сприяє вирішенню проблем постраждалих осіб від збройної агресії росії.