Вплив корупції на рівень фінансової безпеки держави - Петруняк, Є. В. (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено важливу проблему впливу корупції на фінансову безпеку держави, яка є одним із ключових елементів національної безпеки. У результаті аналізу встановлено, що корупція чинить негативний вплив на всі аспекти фінансової системи: вона підриває довіру до державних інституцій, стримує економічне зростання, сприяє відтоку капіталу та стимулює розвиток тіньової економіки. Дослідження підтвердило, що високий рівень корупції знижує ефективність державного управління, призводить до спотворення бюджетних процесів та послаблює контроль за фінансовими потоками. Ці чинники ускладнюють здатність держави забезпечувати стабільність фінансової системи та адекватно реагувати на внутрішні й зовнішні загрози. Встановлено, що ефективна боротьба з корупцією є необхідною умовою для зміцнення фінансової безпеки. Для цього пропонується впровадження прозорих механізмів управління, посилення інституційної спроможності органів влади та розширення міжнародної співпраці у сфері протидії корупції. Такий підхід дозволяє створити умови для мінімізації корупційних ризиків та підвищення ефективності функціонування фінансової системи. Окремо акцентовано увагу на важливості фінансової безпеки як основи економічної стабільності держави. Це вимагає ретельного аналізу ключових загроз і викликів, а також розробки механізмів і стратегій для зміцнення фінансової стійкості. Особливої уваги потребує вивчення взаємозв’язку між фінансовою безпекою та макроекономічними показниками, а також впливу зовнішніх факторів, таких як глобальні фінансові кризи, санкції та зміни в міжнародній торгівлі. Важливим аспектом є правові засоби забезпечення фінансової безпеки та роль державних інституцій у формуванні ефективної політики у цій сфері. Аналіз зазначених аспектів дозволяє ідентифікувати основні ризики, пов’язані з корупцією, та визначити виклики, що стоять перед державними органами, фінансовими установами й суспільством у боротьбі з цим явищем. Розробка ефективних механізмів протидії корупції та забезпечення прозорості фінансових процесів є необхідною умовою для досягнення стабільності й стійкості фінансової системи.