Виявлення загроз в системі управління конкурентоспроможністю ІТ підприємства через проведення економічної експертизи - Перевозова, І.В.; Морозова, О. С. (Академічні візії, 2025)
У статті висвітлюються п’ять ключових загроз, зокрема фінансова нестабільність, низька ефективність бізнес-процесів, невідповідність кадрового потенціалу, ризики інноваційної відсталості та загрози інформаційної безпеки. Також визначено чотири особливості економічної експертизи, зокрема комплексність аналізу, акцент на прогнозуванні, поглиблений аудит витрат та орієнтацію на стратегічні рішення. Детально розглядаються етапи проведення економічної експертизи, що охоплюють визначення мети дослідження, збирання і аналіз даних, виявлення й оцінку загроз, а також розробку управлінських заходів. Результати дослідження можуть стати практичним підґрунтям для формування рекомендацій ТОР-менеджменту ІТ-компаній щодо підвищення конкурентоспроможності шляхом завчасного виявлення та мінімізації ризиків. Таким чином, впровадження методології економічної експертизи на постійній основі сприятиме не лише забезпеченню стійкого функціонування ІТ-підприємства, а й слугуватиме основою для його стабільного зростання. Систематичне виявлення загроз дасть змогу адаптувати бізнес-модель до швидких змін ринку та нових технологічних викликів, зміцнюючи лідерські позиції компанії у глобальному конкурентному середовищі.